İslam Uygarlığı ve Osmanlıda Müneccimbaşılık Tılsımlı Gömlekler
Osmanlı’da padişahların Astroloji ilmine verdiği önem ve 14. yüzyıl başında başlayıp 18. yüzyıl sonuna kadar devam eden "Müneccimbaşı" sistemine olan saygım ve araştırmalarım Hint Astrolojisi sayesinde tanıştığım, öğrendiğim "Yantralarla" dikkatimi tılsımlı gömleklere çekti. Türk İslam kültüründe EBCED, Avrupa’da ise numerolojiye göre yapılan hesaplamalarla ortaya çıkan sembollerden oluşan bir uygulama yantralar.
Doğum haritalarımız da bizi zorlayan, engelleyen, aynı olay ve enerjilerin yaşamımızda sürekli tekrar eden, gezegensel enerjilerin yaşamımıza olumsuz yansımalarını, iyileştiren enerjilerini yükselten sembollerden oluşan bir uygulama. Araştırmalarıma devam ederken tılsımlı gömleklerle yantraların aynı hesaplamalarla yapıldığını fark ettim ve tılsımlı gömlekler üzerinde çalışmaya başladım. Topkapı Sarayı'nda yakından inceleme şansını elde ettiğim tılsımlı gömlekler ve Sanat Tarihçisi Doçent. Hülya Tezcan’ın araştırma kitabı başta olmak üzere pek çok kaynaktan yaptığım araştırmalarım var.
Osmanlı padişahlarının müneccimbaşılar ve hattatlarla birlikte hazırladığı "Tılsımlı gömleklerlerin" İ.Ö 2852 tarihlerine kadar inen bir geçmişi olduğunu öğrenmemle çok daha ilginç bir hal aldı. En erken yapılan yantra Pa Kua 8 trigram Çin imparatoru Fu His tarafından taş ve bronz üzerine çizilen çizgilerdir. Bunlar birinden diğerine geçtiğinde, sihirli gücün temelini oluşturarak doğadaki pozitif güce karşı korunma sağlamış.
Türklerde ise İslamiyet’den önce de tılsımlı gömleklere ilgi duyulduğu yine birçok araştırmacının eserleri ile ortaya konmuştur. Dede Korkut hikayelerinde kurşun işlemeyen, kılıç kesmeyen, mutluluk getiren koruyucu gömleklerden bahsedilir. Kuran-ı Kerim’in Yusuf 12. ve 93. surelerinde bir tılsımlı gömlekten bahsedilir. Yusuf Peygamber'in Mısır’ın azizi bulunduğu zamanlarda, kardeşleri ile babası Yakup Peygamber'e gönderdiği bir gömlek vardır. Yakup Peygamber'in bu gömleği yüzüne sürdüğünde oğlunun ayrılığı ile ağlamaktan görmez olan gözlerinin açıldığı 12. ve 96. ayetlerde yazılıdır.Bunlardan çıkardığım sonuç ise Hindistan’da Türk hakimiyeti sırasında HİNT İSLAM kültürünün oluştuğu ve bu özel öğretinin Osmanlı Döneminde titizlikle devlet yönetiminin bir parçası olduğunu ortaya koymaktadır. Gömlekler üzerinde Mikail, Cebrail ve İsrafil adlı 4 büyük meleğin adları ve Esma-Ül Hüsna Allah’ın 99 ismi ve Kuran-ı Kerim’den belli başlı ayetler sıklıkla kullanılır.Astrolojik olarak ayın evreleri, gömleğin yapıldığı sultanın doğum zamanına göre astrolojik uygun zamanın o dönemki adı ile Eşref saatinin baz alınması pek çok astrolojik veriyi ve astrolojik sembollerin sıklıkla kullanıldığı gömleklerle ilgili çalışmalarım titizlikle devam etmekte. Bu konuda yaptığım araştırmalarım bu yazının 2nci bölümünde siz değerli okuyucularımla paylaşılacaktır.
Dr. Astrolog Şenay Devi
- Facebook Yorum