2016 Yılın İlk Güneş Tutulması
YILIN İLK GÜNEŞ TUTULMASI 18° derece Balık 56 burcunda 23:19 UTC başlayacak ve maksimum noktaya 9 Mart’ta 01:59 UTC de ulaşacak.
MÜNECCİM BAŞLARININ GÜNEŞ VE AY TUTULMASINDA YAPTIKLARI RİTÜELLER
Osmanlı döneminde müneccimbaşılar Güneş ve Ay tutulmalarını daima titizlikle incelemişlerdir. Kayıt altına almış, padişah ve saray halkını bu konuda bilgilendirmişlerdir. Gereken tedbir ve izlenmesi gereken yollar konusunda rehberlik etmişlerdir. XV. yüzyılın sonları ile XVI. yüzyılın başlarında başlayan müneccimbaşılık müessesinde Osmanlı sarayında Bîrun erkanından olan müneccimbaşılar, aslen ilmiye sınıfına mensup medrese mezunu kişilerdir. Kuyruklu yıldızların geçişi, zelzele, yangın, Güneş ve Ay tutulmaları gibi önemli astronomi hadiseleri ile fevkalade olayların gözlemleri sonucu yaşanacak olumsuzlukları en aza indirebilmek için bu zamanlarda sizlerle paylaştığım dua ve uygulamaları yaparlardı.
YILIN İLK GÜNEŞ TUTULMASI Bugün 18° Balık 56 burcunda 23:19 UTC başlayacak ve maksimum noktaya 9 Mart’ta 01:59 UTC de ulaşacak.
Güneş ve Ay tutulması esnasında Küsuf namazı kılınır. 2 rekattır.
NOT: Güneş tutulmasında namaz kılmak sünnet-i müekkekedir.
Okunacak esma ve dualar
88 kez YA HALİM
129 kez YA LATİF
121 kez YA MÜLK
298 kez YA SABUR
1106 kez YA ZAHİR
489 kez YA FETTAH
662 kez YA MÜTEKEBBİR
7 kez hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm.
Hangi dine ve inanca mensup olursak olalım, Güneş ve Ay tutulmalarında dua etmek ruhumuzu arındırıp farkındalığımızın artmasına, kainatın bir parçası olduğumuzun idrakına varmamıza yardımcı olur.
Gökler rehberimiz yolumuz ışık olsun.
Dr.Astrolog Şenay DEVİ
- Facebook Yorum